2005-2014

2005

Rekordtidlig cirkusstart – allerede fredag 25. februar!!!!! Det er den milde vinteren, og ikke minst, Meranos solide tekniske utstyr som gjør dette mulig. Av artistnyheter nevnes den sibirske Sakhatruppen på 12 personer, Dnux Malaxtruppen fra Ghana, duo DoubleFace med DiaboloTango og Amedeo Folco med sine unike elefanter. Finalen er årets store overraskelse, med tusener av liter dansende vann i manesjen.

STEMNINGSFULLT: Det flott opplyste Merano-teltet er et stemningsfullt skue.

Programmet ble meget godt mottatt av norsk publikum.

2006

Kinerserne kommer! For første gang presenteres kinesiske akrobater i Cirkus Merano. Truppen på 14 unge kvinner fra byen Zunyi i provinsen Guizho i det sørvestlige Kina viser et sykkelnummer av utrolig høy kvalitet. Like stor kvalitet er det over ”tallerkennummeret”. Truppen teller i alt 17 personer og består – foruten artistene – av truppleder, tolk og skolelærer.

Byen Zunyi er kulturelt hovedsete i denne kinesiske provinsen. Selve kremen av kinesiske artister kommer herfra. Men vi har mer på lager: To unge, bulgarske artister viser oss en dristig variant av detsåkalte ”Dødshjulet”, det blir gjensyn med den tsjekkiske jongløren Jan Navratil, russiske klovner og kameler, hunder, hester og elefanter for å nevne noen av årets toppnumre. Som vanlig kåres vi til Norges beste cirkus.

Foto: CircusSkadinavia.


SNØPROBLEMER: Cirkusdrift i Norge byr på mange utfordringer. Rett før sesongstart i 2006 ble Østlandet rammet av tidenes snøvær. Cirkus Merano har imidlertid topp moderne utstyr pluss en moderne og velholdt bilpark, slik at problemene ble minimale for oss. Teltet er godt oppvarmet, og publikum storkoste seg. Artistene syntes snøen var ”eksotisk”….


2007

Vi følger opp fjorårssuksessen med kinesiske artister. I år har vi med tre trupper - totalt 18 personer. Artistene viser oss et halsbrekkende kombinasjonsnummer av jonglering og akrobatikk, et annet nummer er kombinasjon av ikariske leker og vippebrettakrobatikk, mens det tredje er et vakkert, klassisk ballettnummer der aktørene viser tåspissdans på levende underlag. Og endelig kan Merano presentere tyske Rosi Hochegger og hennes egenrådige hest ! Vi skal ikke underslå at Rosi minner om en viss svensk barnebok
heltinne! Ellers byr vi på hester  

Hyggelig gjensyn med Adriana Folco Althoff og elefanten Baba, som imponerer med nye ferdigheter.


i vakker frihetsdressur, et festlig trampolinenummer, spennende trapeznummer og en ny vri på jonglør til hest – denne gang sammen med festlige hunder. Det blir dessuten trivelig gjensyn med klovnen Don Christian og med Adriana Folco Althoff og elefanten BABA. Begge artistene har forandret sine nummer.

2008

NYTT, MORSOMT OG SPENNENDE er stikkordene for årets program. Dessuten er vår Norges-premiere nok en gang rekordtidlig: Allerede fredag 22. februar lyder fanfaren for en ny og festlig forestilling, som vanlig i Fredrikstad. Mange av årets artister har aldri før besøkt Skandinavia. Våre russiske trapesartister imponerer med to artistdisipliner: Trapes og perch! En annen nyhet er de festlige cirkusgeitene fra Tyskland. Legg også spesielt merke til Amedeo Folco, en av Europas dyktigste elefanttrenere: Han bruker kun stemmen og håndbevegelser når han leker med sine to tunge kjæledegger i manesjen. En forestilling med bredde og variasjon.

2009

Dette er Cirkus Meranos 35. sesong i Norge! Litt av en milepæl! I cirkusbransjen er det uhyre sjeldent at en og samme person har eneansvaret for sin bedrift i så mange år. Knut Dahl var i sin tid verdens yngste cirkusdirektør. Han bygget Cirkus Merano opp til et ”storcirkus”, så å si teltplugg for teltplugg. Nok en gang rekordtidlig Norges-premiere – 20. februar - i Fredrikstad, vår faste premiereby. Inne i teltet er det imidlertid varmt og godt. Dessuten har Cirkus Merano moderne og godt utstyr som gjør det mulig å starte så tidlig.FART, SPENNING OG KOMIKK er stikkord for årets program. Det livsfarlige ”Dødshjulet”, forrykende rechakrobatikk, ”frierferd” med forviklinger og masse mosjon for lattermusklene er hva Dahl og ensemblet kan by på i år. Her blir det sagflisfest!

2010

Ikke fullt så tidlig på veien dette året – Østlandet og Sørlandet har jo nærmest druknet i snø. I årets program blir det gjensyn med et par artister – linedanseren Ferreri og Rüdiger Probst med sine vakre hester. Årets klovnepar er Duo Bobylev som gleder oss med sine mange sprelske påfunn. Store forventninger til årets debutant, sjongløren Michael Ferreri! Og selvsagt har vi elefantene med oss i år også. Hjertelig gjensyn med Amedeo Folco og hans sjarmerende tungvektere Giulia (37) og Sharon (36). Store forventninger også til den russiske ”strapat-akten” – for første gang på turne i Europa.

DUO BOBYLEV er russiske repriseklovner som utfører mer enn elleville skøyerstreker. Her er det snakk om artisteri og ekte gjøglerglede!


For øvrig har myndighetene nå begynt å ta cirkusbedriftene på alvor. Og Cirkus Merano har gitt Mattilsynet sitt syn på ”elefantproblemet”. Vår mening er klar: La oss beholde, og stelle godt med de cirkuselefantene som allerede befinner seg i Europa – det kommer ingen nye til!!!!!

Men debatten om dette tar vi med myndighetene, ikke i media!

SOM EN LEK: Moderne dyredressur går ut på å vise dyrenes naturlige bevegelser, ikke få dem til å gjøre prangende kunststykker. Derfor bærer Meranos dyrenumre preg av lek mellom dyr og eier.


BADENDE ELEFANTER: Så fremt været tillater det er Cirkus Meranos dyr å finne utendørs. Dette bildet er fra Orkanger, 2010.2011

Årets program, med Norgespremiere 11. mars, er ment å skulle gi publikum ”sug i magen og smil om munnen”! Bredde og variasjon er andre karakteristikker man kan gi. For hør bare: Festlige geiter, glade hunder, lekne ponnier skal, sammen med elefanten Baba, glede publikum over hele Norge. Familien Faltyny’s sykkelnummer sørger for futt og fart, det moderne ”kube/ stigenummeret” innebærer fornyelse mens det utrolig spennende perchnummeret sørger for den ”gysende spenningen”! Også dette året blir Cirkus Merano kåret til Norges beste cirkusforestilling av VG!

2012

Norgesvennen Don Christian er tilbake med festlige og kreative krumspring i manesje. Det samme er Adriana Folco Althoff og hennes ”bestevenninne”, den indiske Baba som nå har fylt 40 år og veier fire tonn!!!! Unge Amedeo Folco jr. presenterer snørrhovne kameler, mens Pat Clarrison leker seg med sine festlige, uoppdragne hunder. Et strapatnummer er også på plass, mens Robert Lagroni viser oss handstandsakrobatikk anno 2012. Et ungt, festlig og solid cirkusprogram med Norgespremiere i Fredrikstad 2. mars.

KLOVNEN DON CHRISTIAN har en helt spesiell evne som treffer norsk publikum rett hjerterota.


2013

Et litt annerledes program enn tidligere, med mye komikk og kraftfulle artistprestasjoner. Et festlig papegøyeshow, en lattervekkende buktaler og en morsom «smådyr- hage» er blant nykommerne i programmet. Det samme er de russiske klovnene Gin & Tony som gjøgler seg gjennom forestillingen. Av tungvektere kan vi blant annet nevne elefanten Baba, fotjongløren Jan Navratil, Diabolo-mesteren Giorgi og Robert Lagroni.

Årets Norgespremiere: Som vanlig i Fredrikstad, fredag 1. mars.

2014

Cirkus Merano legger ut på sin 40. Norges-turnè – «FARGERIK, «FRESH» OG FØRTI!!!!! Av årets artister nevnes søsknene Stauberti, som lager en fantastisk perchakt på monosykkel. De er 3. generasjon Stauberti i Cirkus Merano. Utrolig. Adriana Folco Althoff kommer denne gang med to elefanter, Baba og Sharon. Vi har festlige hunder, dromedarer og kameler i muntert samtrav, klesskift i lyntempo i manesjen, klovnerier og mye, mye mer.

Premieredato: Fredag 28. februar. Deretter ut på turnè i seks måneder!!!!