Utvikling

Historikk     Fakta     Utvikling

CIRKUS MERANOs
SPENNENDE UTVIKLING


Cirkus Meranos turnerer nå for 40. sesong i Norge. Forskjellen mellom programkvalitet og teknisk utstyr fra vår aller første sesong og fram til i dag er som natt og dag. På grunn av direktør Knut Dahls kreativitet og evne til nytenkning er Cirkus Merano blitt en av Europas ledende cirkusbedrifter. Selv om turnélivet er blitt litt mer hektisk, færre dager på hvert sted, er det stadig som en drømmereise i et av verdens vakreste land for oss som er med på ferden.

· 18. april 1975:
Verdens yngste cirkusdirektør, Knut Dahl, 22 år, ønsker velkommen til urpremiere i nyskapningen Cirkus Merano i Fredrikstad, som i alle år senere har vært vår faste Norgespremiere-by. Det første teltet hadde sitteplass til 1600 mennesker og kostet 200 000 kroner. Utgiftene første sesong var 14 000 kroner dagen, de siste år har vi hatt daglige utgifter på over 100 000.- kroner.

BESKJEDEN START:
Nyskapningen Cirkus Merano
hadde en beskjeden start i 1975,
men ble øyeblikkelig en kjempesuksess.
Dette var ungt, nytt og spennende.
Første året hadde vi 20 dyktige artister, 14 teknikere - de siste årene har den tekniske staben vært på 45 mann - vi hadde 6-manns orkester (nå har vi 8) og vognparken besto av 30 vogner (dagens vognpark er på 98 kjøretøyer). Programmet, som var ungt, nytt og spennende høstet kjempekritikker. For første gang ble det i Norge presentert et moderne cirkus med flott parade og finale, noe som er blitt vårt varemerke.

· 1976: Ny og spennende Merano-premiere, med masse dyr, hester, hunder, elefanter, duer, kakaduer, papegøyer, norske fjordinger osv., prisbelønt Rola-Rola-akrobatikk, illusjonistshow, tempojonglører og masse annet. NRK kom til Orkanger og gjorde julecirkus-opptak hos oss. Dette ble en årlig tradisjon, hittil er 24 forskjellige programmer fra Merano vist i hele Norden.

· 1977: For første gang i cirkus: Et Marionette-show. Dessuten prisvinner fra Monte Carlofestivalen, Tito Reyes, fotantipodist, hundeshow, shetlandsponnier og elefanter, for å nevne høydepunktene.

· 1978: Nytt telt, Norges største cirkustelt, med sitteplass til 2 000 mennesker, i våre nasjonalfarger. Mye humor og latter i programmet, men også fabelaktig sabelbalanse, flyvende trapez presentert i ultrafiolett lys, noe som var helt nytt. For første gang besøkte vi Nord-Norge i tillegg til resten av landet.

· 1979: Sensasjonelt og nytt: Yogi Coudoux, ”gummimannen” som fikk plass i en liten, firkantet glasskasse. Dessuten var publikumsyndlingen Ramirez, populært kalt ”Oj-Oj-Oj” med oss for første gang. Tårnlineakrobatene White Devils balanserte på line høyt over Universitetsplassen i Oslo. Og vi var på Nordkapp for første gang.

· 1980: Nytt stort telt igjen. Årets sensasjon: Robby Gasser med verdens største dresserte sjøløve. Samme sesong vant han Gullklovnen ved Monte Carlofestivalen med dette nummeret.

· 1981: Ny, flott fasadevogn med kassakontor og kiosk. Kineseren Chy Fu Deys gjorde furore, spesielt når den kvinnelige aktøren ble heist opp etter sitt eget hår.

· 1982: Bilparken moderniseres. Vi kjøpte flott, datastyrt lysanlegg, og anskaffet egne hester: Araberhester, shetlandsponnier og engelske shirehester. For første gang bruker et cirkus et oppblåsbart ”slott” som finalerekvisitt. Slike rekvisitter er senere kopiert av både andre cirkus og av isshow.

· 1983: Direktør Knut Dahl presenterer selv Meranos egne store og små hester i manesjen. Vi kjøpte også inn seks ”minihester”, argentinske Fallabella-hester. Dette året blir Knut Dahl bedt om å være jurymedlem ved Den Internasjonale Cirkusfestivalen i Monte Carlo. Kjøper nytt, stort vinterkvarter på Aursmoen, med verkstedhaller, kostymelager, garderober, kontorer, arkiv og lagerplass for vogner.

· 1984: Trioen ”Les Victorias” – ”de levende statuer”, står for videreutvikling av klassisk akrobatikk, nytt og spennende. Dessuten sørger åttitallets beste klovnetrupp, Trio Alexis, for mosjon for lattermusklene.

· 1985: Richters elefanter, kjent fra James Bond-filmen tatt opp i verdens største cirkus, nå i Merano. Hyggelig gjensyn med Norges-vennen ”Oj-Oj-Oj”

· 1986: Som første europeiske cirkus presenterte Merano en trupp kenyanske akrobater. Slike trupper ble senere populære gjengangere i cirkus verden over. Ungareren Donnert viste elefantdressur fra hesteryggen.

· 1987: Nytt telt igjen, vårt femte. Fornyelsen i manesjen sto luftakrobatene Rasteffs og slangemenneskene Tom og Charly Ross for.

· 1988: Lothara-brødrene skapte sensasjon med sitt utrolige ”Dødshjul”.

· 1989: Dette året hadde vi to likeverdige turneer ute, med 2 telt, 2 moderne tribuner – dobbelt av alt. Det var rekordtidlig sesongstart; for første gang hadde et norsk cirkus Norgespremiere i mars. Den ene turneen startet 31. mars i Fredrikstad, den andre hadde premiere i Stavanger 7. april.

I 1989 hadde vi to jevnbyrdige turneer ute samtidig. Den ene turneen var på gjestespill i deler av Sverige. Her er begge teltene fotografert i Fredrikstad før den første premieren.
For første gang spilte vi utenfor Norges grenser, den ene turneen gjestet deler av Sverige. Mikkel Gaup var konferansier på den ene turneen, Roy Bjerke på den andre. Dette året tok vi, som første cirkus i verden, i bruk data-anlegg for billettsalget. 

· 1990: Russerne kommer! For første gang fikk enkelttrupper fra Det Russiske Statssirkus lov til å opptre i et vesteuropeisk cirkus. Vi er stolte over at valget falt på Merano.

· 1991: Cirkus Merano er blitt større og enda mer velutstyrt. Ny, flott mannskapskantine, tekniske forbedringer for våre dyktige medarbeidere (bedre kabiner etc) ting som er viktige for at dyktige medarbeidere skal trives. Nytt, bevegelig lysanlegg anskaffes fra USA. Samme anlegg, som var laget etter Meranos direktiver, ble innkjøpt av popartistene Rolling Stones. Sensasjonen dette året: Verdens største og beste vippebrett- trupp, Marinov-truppen, som fikk Gullklovnen ved Monte Carlo-Festivalen. Roy Bjerke debuterte som tryllekunstner i cirkus denne sesongen.

· 1992: Nytt telt, rulleskøyteartister og trampolinekomikeren Tonito som hovedattraksjoner. NRK laget et eget hyldestprogram til cirkusvennen Erik Diesen i forbindelse med hans 70-årsdag i Meranos manesje. Medvirkende – i tillegg til Meranos egne artister: Aud Schønemann, Wenche Foss, Grethe Kausland, Dizzie Tunes, Erik Bye, Harald Heide Steen og Rolv Wesenlund.

· 1993: Det italienske fjernsynsselskapet Rai laget en serie om de åtte største og beste cirkus i verden. Cirkus Merano var blant disse. Serien er vist i 80 land.

· 1994: I vår 20. sesong arrangerte vi et ”mini-cirkus” i Hunderfossen Familiepark. Og vi ble invitert til tre måneders gjestespill i Polen etter at den norske turneen var avsluttet. Vi hadde premiere i Warszawa. Braksuksess. Det var denne sesongen vi brukte det norske flagget fra OL på Lillehammer i vår åpningssekvens. I Polen ble programmet forsterket med ville dyr. Nytt festivaltelt ble også kjøpt inn.

FESTIVALTELT: Før gjestespillet i Polen kjøpte vi dette store festivalteltet. Det ble senere brukt i større norske byer.

· 1995: Ny lang sesong med turné både i Norge og Polen. For første gang hadde vi tigrer i Meranos manesje.

· 1996: Telt nummer 10 anskaffet. Jongløren Laci Endresz henrykker publikum med sitt jonglørnummer utført på motorsykkel. Og vi fortsatte våre gjestespill i Polen fra oktober til midten av desember.

· 1997: Norgesvennen ”Oj-Oj-Oj” er tilbake, og henrykker publikum nok en gang. Nytt gjestespill i Polen.

· 1998: Nytt telt igjen. Repriseklovnen Titto Lester henrykker publikum med sine komiske krumspring. Merano blir kåret til årets beste norske cirkus.

· 1999: Vi tillot oss å feire vår 25. sesong i Norge med en virkelig festforestilling. Som hovedattraksjon nevnes den russiske Volodos-truppen, som imponerte med sin lynkjappe rech-akrobatikk og utrolig lyssetting på denne. Enda en gang kåret landets største aviser Cirkus Merano til Norges beste cirkus.

· 2000: Norgespremieren er rekordtidlig: 10. mars! For tredje år på rad kåres vi til årets beste norske cirkus. Vi innvier vårt 12. telt, Norges største cirkustelt. Ny konstruksjon med 4 hovedmaster og 8 hjelpemaster gir publikum bedre utsyn til manesjen.


NYTT TELT IGJEN: Cirkus Merano markerte milleniumsskiftet med flunkende nytt telt, Norges største cirkustelt, for øvrig det 12. Meranoteltet.
 

 Det er både høyere og større spennvidde under telttaket. I manesjen er verdens største dresserte elefant hovedattraksjonen. Like etter sesongslutt kommer sjokkmeldingen om at Regjeringen vil innføre moms på cirkusbilletter. Rask reaksjon fra direktør Knut Dahl munner ut i samarbeid mellom Norges cirkusdirektører, som


Verdens største dresserte elefant,
Colonel Joe, imponerte i Meranos
manesje i 2000 og i 2002.
 

alle deltar på et felles møte med kulturministeren. Tanken om billettmoms erklæres død og begravet av statsråden. Som dere vil se i årets programblad (sendt likelydende til samtlige norske cirkus) fastslår Kulturminister Ellen Horn, i likhet med sine forgjengere, at cirkus er kultur!


· 2001: Rekordtidlig Norgespremiere – 2. mars! Knut Dahl har investert i nye tribuneanlegg som gir publikum bedre utsyn til manesjen. Av andre tekniske forbedringer kan nevnes at hele lysanlegget er byttet ut til det mest moderne som finnes på markedet. I manesjen er det mye komikk, våre russiske artister presenterer flere nye artistdisipliner. Festlige sjøløver og et mega-tonn-tungt ele-fantastisk elefantnummer skaper skikkelig moro.


· 2002: Enda tidligere Norgespremiere med helt nytt program! Verdens største elefant, ”Colonel Joe” var reengasjert til årets sesong, etter utallige henstillinger fra publikum. Vi presenterer et program med spenning og mye komikk. Trampolinefantomet Professor Wacko, klovnen Don Christian, luftakrobatene i Vyazovy-truppen – med innlagte ”strikkhopp” – og ikke minst de danske kaskadørene Steckels, sørget for rikelig mosjon for lattermusklene. Dessverre ble sesong-avslutningen turbulent: Som mange vil huske gikk Landbruksminister Lars Sponheim plutselig ut i media og annonserte at han ville forby transport av elefanter i Norge. Knut Dahls svar var å annonsere nedlegging av bedriften Cirkus Merano. Reaksjonene ble voldsomme. Det strømmet inn med hilsninger fra publikum, og norske medier fulgte opp med intervjuer, lederartikler og kommentarer. Samtidig fikk Merano-direktøren sterke signaler fra ansvarlige politikere om at det ikke bare var opp til Statsråden å ta en slik drastisk beslutning. Etter en lang uke i ”tenkeboksen” besluttet Knut Dahl å gå på en ny sesong. Han fikk trampeklapp og stående applaus da han tirsdag 3. september på nytt ønsket publikum ”Velkommen tilbake neste år”.

· 2003: Norgespremiere 7. mars, som vanlig i Fredrikstad. Repriseklovnen og publikumsfavoritten Don Christian er reengasjert. Adriana Folco Althoff presenterer familiens vakre Friserhester og elefanten Baba. De mange russiske artistene sørger for at forestillingen holder et meget høyt artistisk nivå: Vi kan nevne trapesartisten Nathalia Kuznetzova og håndstandsakrobaten Anastasija som fremragende representanter for den nye generasjon verdensartister. Til det internasjonale tetskiktet hører også den unge jongløren Alan Sulc. Vicky og Pablo Garcia presenterer sitt ”romfartsprogram”, mens familien Arata er racere på rulleskøyter.
Vinteren 2003 deltok norske cirkusdirektører på møter med representanter for Vegmyndighetene, for å presenterer sitt syn på reklame langs norske veger. Men det viktigste møtet var nok møtet med Stortingets Næringskomite den 19. februar. Der fikk direktørene Knut Dahl og Arild Arnardo legge fram norske cirkus’ reaksjon på Stortingsmelding nr. 12, om Dyrehold og Dyrevelferd. Vi anser det for å være et fremskritt at bransjen kontaktes før viktige beslutninger blir tatt. Selv om vi er en liten næring er det viktig at de ledende cirkusbedriftene står sammen i saker av felles interesse.
I vinter deltok norske cirkusdirektører på møter med representanter for Vegmyndighetene, for å presenterer sitt syn på reklame langs norske veger. Men det viktigste møtet var nok møtet med Stortingets Næringskomite den 19. februar. Der fikk direktørene Knut Dahl og Arild Arnardo legge fram norske cirkus’ reaksjon på Stortingsmelding nr. 12, om Dyrehold og Dyrevelferd. Vi anser det for å være et fremskritt at bransjen kontaktes før viktige beslutninger blir tatt. Selv om vi er en liten næring er det viktig at de ledende cirkusbedriftene står sammen i saker av felles interesse.


· 2004: Cirkus Merano markerer at vi er på vegen for 30. sesong på rad, og under samme ledelse! Dette gjøres med et stjernespekket artistprogram – de russiske perchakrobatene Kirakosyan-truppen representerer noe helt nytt og spennende. Luftakrobatene Gukaev er også helt utrolige. Dessuten har vi i år med mange dyr, elefant, hest, kameler, hunder og sjøløver. Nytt telt, igjen. Teltet ble satt opp i Oslo høsten 2003, og så vidt tatt i bruk. Tekniske nyvinninger sparer arbeidstimer og krefter hos våre tekniske mannskaper. Cirkus Merano kåres nok en gang til Norges beste cirkus av VG.


· 2005: Rekordtidlig cirkusstart – allerede fredag 25. februar!!!!! Det er den milde vinteren, og ikke minst, Meranos solide tekniske utstyr som gjør dette mulig. Av artistnyheter nevnes den sibirske Sakhatruppen på 12 personer, Dnux Malaxtruppen fra Ghana, duo DoubleFace med DiaboloTango og Amedeo Folco med sine unike elefanter. Finalen er årets store overraskelse, med tusener av liter dansende vann i manesjen.


STEMNINGSFULLT: Det flott opplyste
Merano-teltet er et stemningsfullt skue.

 

Programmet ble meget godt mottatt av norsk publikum.

· 2006: Kinerserne kommer! For første gang presenteres kinesiske akrobater i Cirkus Merano. Truppen på 14 unge kvinner fra byen Zunyi i provinsen Guizho i det sørvestlige Kina viser et sykkelnummer av utrolig høy kvalitet. Like stor kvalitet er det over ”tallerkennummeret”. Truppen teller i alt 17 personer og består – foruten artistene – av truppleder, tolk og skolelærer.
Byen Zunyi er kulturelt hovedsete i denne kinesiske provinsen. Selve kremen av kinesiske artister kommer herfra. Men vi har mer på lager: To unge, bulgarske artister viser oss en dristig variant av detsåkalte ”Dødshjulet”, det blir gjensyn med den tsjekkiske jongløren Jan Navratil, russiske klovner og kameler, hunder, hester og elefanter for å nevne noen av årets toppnumre. Som vanlig kåres vi til Norges beste cirkus.
 


Foto: CircusSkadinavia.

SNØPROBLEMER: Cirkusdrift i Norge byr på mange utfordringer. Rett før sesongstart i 2006 ble Østlandet rammet av tidenes snøvær. Cirkus Merano har imidlertid topp moderne utstyr pluss en moderne og velholdt bilpark, slik at problemene ble minimale for oss. Teltet er godt oppvarmet, og publikum storkoste seg. Artistene syntes snøen var ”eksotisk”….

 

· 2007:Vi følger opp fjorårssuksessen med kinesiske artister. I år har vi med tre trupper - totalt 18 personer. Artistene viser oss et halsbrekkende kombinasjonsnummer av jonglering og akrobatikk, et annet nummer er kombinasjon av ikariske leker og vippebrettakrobatikk, mens det tredje er et vakkert, klassisk ballettnummer der aktørene viser tåspissdans på levende underlag. Og endelig kan Merano presentere tyske Rosi Hochegger og hennes egenrådige hest ! Vi skal ikke underslå at Rosi minner om en viss svensk barnebok
heltinne! Ellers byr vi på hester  


Hyggelig gjensyn med Adriana Folco Althoff og elefanten Baba, som imponerer med nye ferdigheter.

 

i vakker frihetsdressur, et festlig trampolinenummer, spennende trapeznummer og en ny vri på jonglør til hest – denne gang sammen med festlige hunder. Det blir dessuten trivelig gjensyn med klovnen Don Christian og med Adriana Folco Althoff og elefanten BABA. Begge artistene har forandret sine nummer.· 2008: NYTT, MORSOMT OG SPENNENDE er stikkordene for årets program. Dessuten er vår Norges-premiere nok en gang rekordtidlig: Allerede fredag 22. februar lyder fanfaren for en ny og festlig forestilling, som vanlig i Fredrikstad. Mange av årets artister har aldri før besøkt Skandinavia. Våre russiske trapesartister imponerer med to artistdisipliner: Trapes og perch! En annen nyhet er de festlige cirkusgeitene fra Tyskland. Legg også spesielt merke til Amedeo Folco, en av Europas dyktigste elefanttrenere: Han bruker kun stemmen og håndbevegelser når han leker med sine to tunge kjæledegger i manesjen. En forestilling med bredde og variasjon.


· 2009: Dette er Cirkus Meranos 35. sesong i Norge! Litt av en milepæl! I cirkusbransjen er det uhyre sjeldent at en og samme person har eneansvaret for sin bedrift i så mange år. Knut Dahl var i sin tid verdens yngste cirkusdirektør. Han bygget Cirkus Merano opp til et ”storcirkus”, så å si teltplugg for teltplugg. Nok en gang rekordtidlig Norges-premiere – 20. februar - i Fredrikstad, vår faste premiereby. Inne i teltet er det imidlertid varmt og godt. Dessuten har Cirkus Merano moderne og godt utstyr som gjør det mulig å starte så tidlig.
FART, SPENNING OG KOMIKK er stikkord for årets program. Det livsfarlige ”Dødshjulet”, forrykende rechakrobatikk, ”frierferd” med forviklinger og masse mosjon for lattermusklene er hva Dahl og ensemblet kan by på i år. Her blir det sagflisfest!


· 2010: Ikke fullt så tidlig på veien dette året – Østlandet og Sørlandet har jo nærmest druknet i snø. I årets program blir det gjensyn med et par artister – linedanseren Ferreri og Rüdiger Probst med sine vakre hester. Årets klovnepar er Duo Bobylev som gleder oss med sine mange sprelske påfunn. Store forventninger til årets debutant, sjongløren Michael Ferreri! Og selvsagt har vi elefantene med oss i år også. Hjertelig gjensyn med Amedeo Folco og hans sjarmerende tungvektere Giulia (37) og Sharon (36). Store forventninger også til den russiske ”strapat-akten” – for første gang på turne i Europa.
DUO BOBYLEV er russiske repriseklovner som utfører mer enn elleville skøyerstreker. Her er det snakk om artisteri og ekte gjøglerglede!

 


For øvrig har myndighetene nå begynt å ta cirkusbedriftene på alvor. Og Cirkus Merano har gitt Mattilsynet sitt syn på ”elefantproblemet”. Vår mening er klar: La oss beholde, og stelle godt med de cirkuselefantene som allerede befinner seg i Europa – det kommer ingen nye til!!!!!
Men debatten om dette tar vi med myndighetene, ikke i media!SOM EN LEK: Moderne dyredressur går ut på å vise dyrenes naturlige bevegelser, ikke få dem til å gjøre prangende kunststykker. Derfor bærer Meranos dyrenumre preg av lek mellom dyr og eier.


BADENDE ELEFANTER: Så fremt været tillater det er Cirkus Meranos dyr å finne utendørs. Dette bildet er fra Orkanger, 2010. 

· 2011: Årets program, med Norgespremiere 11. mars, er ment å skulle gi publikum ”sug i magen og smil om munnen”! Bredde og variasjon er andre karakteristikker man kan gi. For hør bare: Festlige geiter, glade hunder, lekne ponnier skal, sammen med elefanten Baba, glede publikum over hele Norge. Familien Faltyny’s sykkelnummer sørger for futt og fart, det moderne ”kube/ stigenummeret” innebærer fornyelse mens det utrolig spennende perchnummeret sørger for den ”gysende spenningen”! Også dette året blir Cirkus Merano kåret til Norges beste cirkusforestilling av VG!
· 2012: Norgesvennen Don Christian er tilbake med festlige og kreative krumspring i manesje. Det samme er Adriana Folco Althoff og hennes ”bestevenninne”, den indiske Baba som nå har fylt 40 år og veier fire tonn!!!! Unge Amedeo Folco jr. presenterer snørrhovne kameler, mens Pat Clarrison leker seg med sine festlige, uoppdragne hunder. Et strapatnummer er også på plass, mens Robert Lagroni viser oss handstandsakrobatikk anno 2012. Et ungt, festlig og solid cirkusprogram med Norgespremiere i Fredrikstad 2. mars.KLOVNEN DON CHRISTIAN har en helt spesiell evne som treffer norsk publikum rett hjerterota.

 


· 2013: Et litt annerledes program enn tidligere, med mye komikk og kraftfulle artistprestasjoner. Et festlig papegøyeshow, en lattervekkende buktaler og en morsom «smådyr- hage» er blant nykommerne i programmet. Det samme er de russiske klovnene Gin & Tony som gjøgler seg gjennom forestillingen. Av tungvektere kan vi blant annet nevne elefanten Baba, fotjongløren Jan Navratil, Diabolo-mesteren Giorgi og Robert Lagroni.

Årets Norgespremiere: Som vanlig i Fredrikstad, fredag 1. mars.· 2014 – Cirkus Merano legger ut på sin 40. Norges-turnè – «FARGERIK, «FRESH» OG FØRTI!!!!! Av årets artister nevnes søsknene Stauberti, som lager en fantastisk perchakt på monosykkel. De er 3. generasjon Stauberti i Cirkus Merano. Utrolig. Adriana Folco Althoff kommer denne gang med to elefanter, Baba og Sharon. Vi har festlige hunder, dromedarer og kameler i muntert samtrav, klesskift i lyntempo i manesjen, klovnerier og mye, mye mer.


Premieredato: Fredag 28. februar. Deretter ut på turnè i seks måneder!!!!